"יצירת מערכת יחסים עם הנ"ל" – שיחה עם פטריק אולה

ברגע שסיים את לימודיו בהצטיינות, הוא כבר מלמד באקדמיה למוזיקה. הוא הלחין את המיסה הראשונה בתולדות המוזיקה בלווארי, שהטקסט שלה אושר באופן אישי על ידי האפיפיור פרנציסקוס, והוא הגיע לגמר של תחרות ברטוק העולמית השנה. אוסף הפרסים העשיר של המלחין Patrik Oláh הורחב לאחרונה עם פרס Junior Prima בחסות MVM Zrt. שוחחנו גם עם האמן הצעיר הרב-תכליתי על איסוף מוזיקה צוענית, שיטות הלחנה ונוסחאות אקוסטיות.

ברכות על פרס ג'וניור פרימה, זו הוקרה ענקית למלחין צעיר! מתי ואיך החלטת להיות מלחין?

בשנה שבה הייתי בשנה הרביעית בקונסרבטוריון בלה ברטוק בלימודי כינור, הגשתי יצירה לתחרות הלחנה ארצית, אז עדיין בקטגוריית הלא מלחינים, ולהפתעתי הגדולה ביותר הגעתי למקום השני בין המלחינים.

אז התברר לי שאני צריך להתעסק בהלחנת מוזיקה. בשנה שלאחר מכן, התקבלתי לאקדמיה למוזיקה, עדיין התכוננתי למגמת הכינור, אבל זמן קצר לפני הקבלה החלטתי שאני מעדיף ללכת להלחנה.

מוזיקה צוענית אותנטית משחקת תפקיד חשוב באמנות שלך. מה זה אומר בדיוק ואיך משלבים את זה ביצירות שלך?

אני לא בוחר, אני רוצה לכלול את כל מה שקשור למוזיקה צוענית. אני מתעניין בסוג המוזיקה ה-csárdás-lament שנחשבה למוזיקה צוענית לפני המאה ה-20, ואני גם רוצה לעסוק במוזיקה צוענית בבתי קפה. בין השאר כבר כתבתי מיסה בלובארי ויצירה כינור-פסנתר בה מופיע הכנר כפרימה, והפסנתר כלהקת הצוענים המלווה.

אבל בנוסף לכל זה, הייתי רוצה גם לארגן טיול איסוף בדומה לשיטתו של ברטוק. ביקור במשפחות וכפרים רומאים שבהם המסורת של משפחות המנגנות ביחד בזמנן הפנוי עדיין חיה.

פטריק אולה (צילום/מקור: MVM Zrt.)

והאם המסורת עדיין קיימת? הדקות הלפני אחרונות של איסוף מוזיקת ​​איכרים הונגרית מתקתקות.

כן, למרבה הצער, ככל שנתחיל מאוחר יותר, כך נוכל לאסוף פחות חומרים מוזיקליים, אבל אני חושב שהוא עדיין לא הקריב את עצמו לגמרי לתרבות הזו.

האם השתמשת במספר מספרים, האם יותר מאדם אחד תכנן לחקור?

הייתי רוצה לאסוף סביבי אנשים שמתעניינים בכך. אבל בינתיים אני עדיין לבד.

המיסה האמורה בלווארי היא הראשונה מסוגה. האם העבודה פועלת גם במסגרת ליטורגית?

היא נועדה במיוחד לתפקד הן כמיסה קונצרטית והן כמיסה ליטורגית.

במסגרת הקונגרס האוכריסטי הבינלאומי, לאחר המצגת, הוא נאם גם במסגרת ליטורגית, ולדעתי הוא עמד על שלו גם שם.

זה יצר תגובה חיובית ביותר, לפחות ממה ששמעתי. אני חושב שהמצגת עצמה הייתה ממש אינטימית, ולמרות שקשה לשמוע את הפתרונות המוזיקליים העדינים באקוסטיקה המיוחדת של בזיליקת סנט איסטבן, היא הייתה מאוד פופולרית. הוא גם התקבל היטב על ידי המבקרים.

מקבלי פרס ג'וניור פרימה לשנת 2022 (צילום/מקור: MVM Zrt.)

האם אתה מלחין בעיקר לפי בקשה או מתוך אהבה?

לְפִי דְרִישָׁה. מה שאני מתחיל רק כי בא לי, אני אף פעם לא מסיים. קשה לי מאוד להלחין בלי לראות את המצגת מולי. בעבר, כשעוד הייתי כנר, בעיקר הלחנתי ככה, אבל מאז שאני מלחין, למזלי תמיד הייתה איזו בקשה או הזדמנות שנאלצתי לכתוב עבורה ושנתנה לי מטרה.

אם אין לך השראה, איפה אתה מסתכל?

מכיוון שאני עדיין בתחילת דרכי, שיטת העבודה היעילה עבורי לא התגבשה. כששואלים אותי איך אני כותב מחזה, אני עונה לא פעם שאני לא יודע, כי אפילו אני מכיר את התהליך הזה. אני חושב שבעשורים הראשונים לקריירה של מלחין, הוא חווה כל הזמן איך הוא יכתוב יצירה.

לאחרונה הרעיון שאני לא רואה את עצמי כסופר, אלא כערוץ, עזר לי מאוד.

אני מדמיין את תהליך הקומפוזיציה בצורה כזו שיש לתעל דרך עצמי מעין אנרגיה גבוהה יותר ולהקליט אותה. אני צריך ליצור קשר עם הנ"ל והם יעזרו.

האם יש לך ז'אנר או מכשיר אהוב שאתה מוצא השראה במיוחד?

אני אוהב לכתוב לכינור; מאז שהייתי כנר, אני מרגיש בבית בעולם של כלי המיתר. אז, למשל, גם רביעיית המיתרים קרובה אליי. אבל למעשה, אני שמח לכתוב עבור כל להקה. נהניתי גם לכתוב את היצירה התזמורתית שלי Taigetos בשנת התואר שלי.

לא ממש הלחנתי מוזיקה ווקאלית מלבד המיסה, אבל בדיוק סיימתי סצנת אופרה.

כחלק מפרויקט של האקדמיה למוזיקה, שמונה מלחינים קיבלו סצנה מתוך הדרמה של זזיגמונד צ'קו, ליאונה, שלשמה נאלצו לכתוב מוזיקה. קיבלתי את הסצנה האחרונה, השמינית.

פטריק אולה (צילום/מקור: MVM Zrt.)

אולי זה הכי קשה.

כֵּן. היה לי קשה להתמקם בזה, כי פחדתי שזה קצת יתנתק משבע הסצנות הראשונות, ולא קל לסיים אופרה בלי לדעת מה צפוי, שכן הקדמונים נכתבו גם ב- באותו זמן שחיברתי את הסצנה שלי… אבל אז זה היה קל להפתיע. היצירה כבר הושלמה, והיא תוצג ב-15 בינואר בבחינת האופרה של האקדמיה למוזיקה באולם סולטי.

אתה מלמד באקדמיה למוזיקה מאז ספטמבר. מה ובאיזה צורה?

במגמת הלחנה אני מלמדת טרנספוזיציה ונגינת ניקוד כמדגימה וכן הלחנה לסטודנטים שלא למדו קודם – מוזיקולוגים, ראשי סגל… הסמסטר הזה אנחנו עוסקים בקונטרפונקט של פלסטרינה, אחר כך ממשיכים עם הכורלים של באך.

עד כמה ההוראה קרובה אליך?

אני מאוד אוהב את זה, למרות שהחומר פלסטרינה די קשה. הכל מתמטיקה, היגיון וקומבינטוריקה… אני מנסה להעביר את כל מה שאני יודע. למרבה המזל, התלמידים מתלהבים, כפי ששמתי לב – הם אפילו עושים שיעורי בית!

פרס ג'וניור פרימה (צילום/מקור: MVM Zrt.)

מה אתה אוהב לעשות כשאתה לא עושה מוזיקה?

עם מנוחה, עם חברים, גם אני מתעניין באדריכלות כבר הרבה זמן. אם אי פעם אפסיק להלחין, בהחלט הייתי מתחיל ללמוד אדריכלות.

חזרנו למתמטיקה.

כֵּן! תמיד אהבתי מתמטיקה בכל מקרה, רציתי להיות מורה למתמטיקה כשהייתי בכיתה א'.

האם יש לזה קשר לסדרתיות שניכרת ביצירות שלך?

כַּמוּבָן! לעתים קרובות ניתן לראות סדרתיות בפעולה ביצירות שלי.

לדוגמה, כתבתי את קטע התזמורת שלי לתעודה בעזרת נוסחאות רבות. אלו קובעים את התהליכים המוזיקליים, אך גם את מבנה האקורד עצמו.

רקמתי את זה במשוואות אקוסטיות ומתאמים, שחקרתי הרבה. יש בזה הרבה עבודה. אבל אני אוהב לשחק עם מספרים גם במוזיקה.

עבור קבוצת MVM יש חשיבות עליונה לתמיכה בכשרונות צעירים וטיפוח וחיזוקם של ערכי תרבות. ב-22 בנובמבר, בפעם החמש עשרה, הכישרונות הצעירים הבולטים ביותר של המוזיקה ההונגרית קיבלו את השבחים בקטגוריית המוזיקה ההונגרית של פרס ג'וניור פרימה.

מידע נוסף: mvmjuniorprima.hu

תוכן נתמך.

תמונת כותרת: Patrik Oláh (מקור: MVM Zrt.)

המאמר המקורי זמין: https://fidelio.hu/klasszikus/kapcsolatot-teremteni-a-fentiekkel-beszelgetes-olah-patrikkal-175870.html

המאמר זמין להורדה: „Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal – Fidelio.hu